ZAJEDNICA POSTA

Želeći povezati molitvu Žive krunice s postom na nakane naše župe i župnika, našeg biskupa i čitave Crkve, osnovana je  na poticaj našeg župnika u našim župama molitvena zajednica osoba koje poste sve dane u tjednu osim nedjelje. Do sada se uključilo 68 osoba. Zašto molitva i post? O postu je napisala divne misli i razmatranja sestra Emmanuel Maillard u svojoj poticajnoj knjižici "Ozdravljenje kroz post". Ona objašnjava da je post snažan instrument u našim rukama jer sama Božja snaga čini po nama izvanredne stvari u našim životima. Post svoje korijene ima u židovstvu, preuzima ga i kršćanstvo, a susrećemo ga i u drugim religijama. Post je dakle, disciplina koju je prakticirala i Presveta Bogorodica Marija u Nazaretu.  Za nas vjernike važno je znati da je post vrlo moćan u borbi protiv Sotone. Danas smo svjedoci kako Sotona čini velika pustošenja u obiteljima, među mladima i djecom. U ovoj našoj suvremenoj civilizaciji bez obzira na meridijane i paralele evidentno vlada kultura smrti, a svugdje se očituje isti scenarist! I Isus je govorio: "Ovaj se rod (Zloduha)izgoni samo postom i molitvom."Napokon, i svi sveci su postili.

Sestra Emmanuel nam daje jasnu poruku: "Vi, roditelji, koji molite za ozdravljenje svoga djeteta, vi, djeco, koja molite za pomirenje vaših roditelja, ne molite bez posta i ne postite bez molitve''! Zašto je Sotona tako oslabljen upravo postom? Kad Bogu upućujemo žrtvu koja se tiče našeg tijela, mi, na neki način, darivamo sebe.Post ne dotiče samo naše tijelo, već nešto životno - temeljno: hrana je pitanje opstanka. Kad dajemo od svoga tijela, to je znak da se zaista dajemo Bogu, to postaje naša žrtva. Post stvara određenu čistinu: stvara prostor u našoj duši, srcu. U taj prostor Bog može doći i ispuniti ga kao nikada ranije.Zato oni koji poste dobivaju dar duhovne finoće, postaju nadahnutiji, slobodniji. Nije zato niti čudno što je Zli razljućen jer postom oslobađamo prostor za Božje prisustvo, što je zapravo mali egzorcizam, jer tom disciplinom upravo tjeramo Zloga iz svog života.

       Post je i priprema za velika Božja djela, priprema za izvršenje Božje volje u našem životu, ali i u svijetu. Po postu dopuštamo Bogu ostvariti plan koji ima s nama, s našom obitelji, našom župnom zajednicom.

       Kad nas je stvorio i pozvao u život, Svemogući je vjerovao u nas, računao na nas, imao s nama svoje planove. Postom stoga mi želimo do kraja života živjeti taj poziv koji je Bog stavio u naše srce. Htjeli bismo da sve bude dovršeno do dana naše smrti. Post daje snagu potrebnu za ostvarenje tih težnji.

       Post je duboko u sebi i čin milosrđa koji širi naše srce. Ne postimo samo za svoju obitelj, svoju župnu zajednicu, već se svrha posta proteže na šire Božje prostore. Tako posteći dopuštamo Bogu pomaknuti granice našeg srca i raširiti ih na dimenzije Neba. Post je sjajan čin milosrđa ako postimo srcem, iz ljubavi, prema riječima  jednog svećenika.

I još jedna važna stvar: kada postimo, ne valja gledati u osobe koje to ne čine. Neka svatko čini prema svojoj savjesti i poštuje slobodu drugoga.  Postite nadajući se da će uvijek biti sve više osoba koje će odgovoriti na ovaj poziv. A mi posebno postimo kao odgovor na Božji poziv. Ako je u tajnosti, to ga čini još zaslužnijim i snažnijim! Po postu i molitvi Gospodin želi na nas izliti svoju božansku snagu da bi ova snaga stigla do onih koji su u potrebi.

       Naš župnik prepoznao je one koji su posebno potrebni snažne Božanske snage, pa je sadržaje molitve i posta razdijelio po danima u tjednu. Tako kao zajednica  molimo i postimo od Boga zaštitu i snagu na sljedeće nakane: 

 

PONEDJELJAK

Postimo za dragu, kroz povijest napaćenu, domovinu. Molimo od Uskrslog da nam umnoži stanovništvo, blagoslovi materijalni napredak, unaprijedi znanost, umnoži duhovne pothvate, zaštiti nas od svakog zla. Iznad svega Ga molimo da se složimo u jednoj pravoj vjeri. Neka među svima nama zavlada mir i ljubav.

UTORAK

Postimo u čast sv. Antuna s velikom molbom da pomogne onima koji su svoje tijelo i dušu izranili različitim ovisnostima. Ovog dragog sveca molimo da pomogne zarobljenicima svojih loših navika da osjete i spoznaju da je samo s Bogom svaki problem rješiv i da je Bog jedini izvor svake nade i oslobođenja.

SRIJEDA

 Srijedom svoje molitve i post prinosimo sv. Josipu da bude uz naše bolesnike i umiruće, da im svojom nježnom duhovnom blizinom ublaži patnje umiranja. Snažno ćemo ga moliti da svaki naš župljanin dobije milost iskrene ispovijedi i savršenog pokajanja prije nego stane pred Vječnog Suca. I da ih Uskrsli primi u blaženu Vječnost.

ČETVRTAK

 Četvrtak je podsjetnik na dar euharistije i svećeništva. Molitvom ćemo se s velikom ljubavlju i zahvalnošću sjetiti Crkve, pape, svećenika, a na poseban način našeg župnika. Molit ćemo Svemogućeg Boga da svoju Crkvu ispuni istinom i mirom, da Svetog Oca štiti i vodi kako bi nas hrabrio na putu Istine i Evanđelja. Žarke molbe uputit ćemo Kristu da svećenike sačuva u svom Presvetom Srcu i nikada ih ne ostavi bez svoje moćne zaštite. Jer oni su veliki dar nama - svaki dan nam se Krist daruje upravo preko njih. Oni imaju ruke blagoslovljene Kristovim blagoslovom. S posebnom ljubavlju molimo od Gospodina za nebesku zaštitu našeg župnika. On je potreban naših molitava, našeg posta, naše ljubavi iznad svega. Svaki dan preko njegovih ruku dobivamo neizmjerno blago neba: Kruh nebeski i Anđeoski koji je izvor života. Svjesni na koncu kad nas svećenik blagoslivlja, blagoslivlja nas zapravo sam Krist.

 

PETAK

 Pred Kristovo raspeto tijelo petkom ćemo donositi patnju duša u Čistilištu. Molit ćemo Ga s velikim žarom i snažnim postom da im se smiluje, da ih usliši i oslobodi muka Čistlišta. Molit ćemo i da Presveta Njegova Krv ne bude uzaludno prolivena za psovače. Vapijemo za darom njihova obraćenja. Neka nam se u svom beskrajnom milosrđu smiluje da se psovka iskorijeni u našem narodu.

SUBOTA

 Subotom se obraćamo najnježnijoj Majci. S velikom ljubavlju je molimo da snažno zaštiti našu djecu i mlade. Neka neprestano spušta svoj majčinski blagoslov nad njih kako bi radosno živjeli svoju mladost, zalagali se za mir i dobro, svjedočili svoju vjeru te tako postajali sol naše zajednice.

 

Svi mi koji smo se odvažili na ovaj čin pokore i molitvenog zajedništva kroz Zajednicu posta, na kraju možemo iskusiti da nam se u srce utiskuje divna spoznaja da posteći, nevidljivom rukom uzimamo osobe koje hodaju u tami i prinosimo ih Svjetlu, dajemo im radost života. Tako postajemo zapravo ispružene ruke Boga i prema onima koji hode u tami. Stoga prepoznajemo poziv u Zajednici posta, ali i po njoj da se počnemo voljeti, opraštati i radovati se... Evo nam prilike! Počnimo postiti...

       Zahvalni Gospodinu na daru posta!!!

 

P. S. svi zainteresirani da nam se pridruže neka se prijave u našem župnom uredu!

                                                                                                    Dubravka Kurteš,