ZAJEDNICA BRAČNIH PAROVA ŽUPE ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI

 

Zajednica bračnih parova u našoj župi osnovana je u studenom 2012. godine nakon jesenskog dekanatskog susreta bračnih parova koji se održao u Ivankovu! Na inicijativu našeg župnika, vlč. Siniše Paušića, nakon tog susreta u Ivankovu, u župnoj kući sastalo se desetak parova koji su bili na  tom susretu i tada se na poticaj župnika rodila ideja o osnivanju Zajednice bračnih parova u našoj župi koja bi kroz mjesečne susrete trebala ponuditi nešto novo svim zainteresiranim bračnim parovima. Od tada do danas u radu aktivno sudjeluje 10-ak parova, te je  još toliko parova povremeno prisutno na susretima koji se održavaju svaki drugi četvrtak u mjesecu.  Susreti započinju svetom misom, a nakon toga se druženje  nastavlja uz predavanja o raznim temama vezanim uz brak i obitelj te poboljšanje bračnih i obiteljskih odnosa i/ili iznošenjem iskustava naših bračnih parova koji su nadahnuti određenim temama. Svaki susret ima dva dijela, onaj tematski koji je uglavnom dijaloške naravi i onaj društveni, tj. u kojem se svi zajedno družimo, upoznajemo i na taj način rastemo u međusobnom zajedništvu izgrađujući tako zajedništvo čitave naše župne zajednice.  U proljeće i jesen održavaju se dekanatski susreti Zajednice bračnih parova, na kojima se okupljaju parovi iz cijelog dekanata, a na kojima naša Zajednica bračnih parova je gotovo uvijek najzastupljenija.

O obitelji i njenoj važnosti u društvu, Crkvi i životu općenito se puno  govori, a malo se toga konkretno  poduzima. Zajednica bračnih parova na svojim susretima, uz svećenika-predavača promišlja o raznim temama prilagođenim problematici suvremenog čovjeka,  obitelji i društva, te kroz razmjenu iskustava nastoji poboljšati život u braku i obitelji u konkretnoj župnoj zajednici.

Svi znamo kako je obitelj prvo mjesto gdje vjera živi. Ona je temeljna zajednica crkve, temeljena na braku,   i najvažniji čimbenik u prijenosu ne samo života nego i  vjere.  Zajednica bračnih parova upravo tu kariku nastoji ojačati i učiniti neraskidivom u našoj župnoj zajednici. Na koncu ostaje za pozvati sve ostale bračne parove naše župe, a ima ih nekoliko stotina, da se barem jednom pridruže nekom od naših susreta. Možda baš ovdje među nama pronađu mali kutak za sebe i priliku da među sebi sličnima u jednom opuštenijem susretu pronađu okrepu za svoju dušu!