POTVRDA

Koje je pravo značenje sakramenta Potvrde možemo shvatiti samo iščitavajući Djela apostolska. U tom svetopisamskom svjedočanstvu možemo promatrati što se događalo s apostolima poslije prve Pedesetnice tj. Duhova. Od preplašenih i zbunjenih apostola postaju neustrašivi svjedoci i propovijednici Evanđelja. Tek u tom svjetlu možemo prepoznati i razumijeti koja je uloga Duha Svetog u našem životu. Ono što je Duh Sveti učinio u apostolima na dan prve Pedesetnice, to isto čini na osobnoj razini sa svakim od nas.

U prvim stoljećima dok su sakramentima pristupali uglavnom odrasli ljudi, Potvrda se dijelila odmah nakon krštenja kao nužan preduvijet da bi vjernik mogao pristupiti Euharistiji koja je izvor i vrhunac sveg života i djelovanja Crkve. Kasnije se kroz povijest, premda se nije mijenjala teologija, podjeljivanje krizme pomicalo, tako da imamo današnju situaciju da se podjeljuje u mladenačkoj dobi, ističući kako je ona sakramenat kršćanske punoljetnosti. Na taj način se zapravo na uštrb teološkog redoslijeda pastoralno opravdava pomicanje Potvrde na kasniju dob.

U našoj Nadbiskupiji potvrda se već nekoliko godina podjeljuje u drugom razredu srednje škole. Priprava za primanje ovog sakramenta traje dvije godine! Važno je da roditelji na početku prvog razreda srednje škole u Župnom uredu prijave svoju djecu, da kandidati za Potvrdu sudjeluju na župnom vjeronauku te redovito sudjeluju u liturgijskom i sakramentalnom životu župe. Logična posljedica primanja ovog sakramenta trebala bi biti aktivnije, ozbiljnije i potpunije uključivanje u život i djelovanje Ckrve svakog pojedinog krizmanika.

Budući da su iza nas komunistička totalitaristička vremena, nije mali broj vjernika iz ovih ili onih razloga ostao bez ovog sakramenta, prema su možda i nastavili primati druge sakramente kao što je npr. Ženidba. U takvim situacijama kada vjernik poželi riješiti svoju sakramentalnu situaciju, potrebno se javiti svome župniku i u dogovoru s njim, proći pouku, te nakon toga župnik uz dozvolu biskupa podjeljuje sakramenat Potvrde. Postupak je jednostavan i uobičajen, te stoga potičem sve koji nisu ovo pitanje regulirali da se bez obzira i bez straha jave svome župniku.